Preskoči na glavni sadržaj

Voće bogato kalijumom

Jedite voće bogato kalijumom.

U vrućem vremenu preporučuje se jesti više breskvi i banana kako biste nadoknadili nedostatak kalija u tijelu.

Voće bogato kalijumom


Ovo je savjet Nine Zajceve, šefice moskovske Direkcije Državnog inspektorata za kvalitet poljoprivrednih proizvoda i hrane.

U vrućem ljetnom periodu, kada se intenzivno znoji, može doći do nedostatka kalijuma . Kako bi nadoknadili nedostatak hranjivih sastojaka, stručnjaci preporučuju jesti svježe voće bogato kalijumom: breskvu, kajsiju i crnu ribizlu, bananu i ananas, rekla je Zaitseva.

Stručnjak je napomenuo da je od njih moguće pripremiti voćnu salatu i tijelo će ljeti dobiti čitav kompleks vitamina, mikro i makronutrijenata korisnih za naše zdravlje.

Sledeće popularno voće bogato kalijumom koje preporučujemo da jedete:


Kajsije :
100 grama sirovih kajsija sadrži oko 260 mg kalijuma, što je 6% od preporučenog dnevnog unosa. Ako u 100 grama sušenih kajsija ima oko 1160 mg kalijuma, što je 25% od preporučenog dnevnog unosa.

Urme :
100 grama sirovog voća urmi sadrži oko 655 mg kalijuma, što je 14% preporučene dnevne doze.

Narandže :
100 grama narandže sadrži oko 14 mg kalijuma ili 4% preporučenog dnevnog unosa. Ako napravite čašu soka od narandže, koja se priprema od 3 narandže, što je ukupno oko 250 grama voća, sadrži oko 500 mg kalijuma, što je oko 11% preporučene dnevne doze. Sok u kutiji ne donosi potrebne zdravstvene beneficije.

Avokado :
100 grama sirovog avokada sadrži oko 485 mg kalijuma, što je 10% od preporučene dnevne doze.

Banane :
100 grama banane sadrži oko 355-360 mg kalijuma, što je 8% preporučene dnevne doze.

Crni ribiz :
100 grama sirovog ribiza sadrži oko 320 mg kalijuma, što je 7% preporučene dnevne doze.

Kivi :
100 grama sirovog kivija sadrži oko 315 mg kalijuma, što je 7% preporučene dnevne doze.

Dinja :
100 grama dinje sadrži oko 265 mg kalijuma, što je 6% preporučene dnevne doze. Medena dinja sadrži oko 230 mg kalijuma u 100 grama, što je 5% preporučene dnevne doze.

Višnja i trešnja :
100 g sirove trešnje sadrži oko 220 mg kalijuma, što je 5% preporučene dnevne doze. A u 100 grama sirovih višanja ima oko 175 mg kalijuma, što je 4% preporučene dnevne doze.

Breskve i nektarine :
100 grama sirove breskve ili sirove nektarine sadrži oko 190-200 mg kalijuma, što je 4% preporučene dnevne doze.

Grožđe :
100 grama grožđa - crveno ili bijelo - sadrži oko 190 mg kalijuma, što je 4% preporučene dnevne doze.

Dud :
100 grama dudova sadrži oko 195 mg kalijuma, što je 4% preporučene dnevne doze.

Mango :
100 grama sirovog manga sadrži oko 165-170 mg kalijuma, što je 4% preporučene dnevne doze.

Šljive :
100 grama sirovih šljiva sadrži oko 155 mg kalijuma, što je 3% od preporučene dnevne doze. A u 100 grama suhih šljiva ima oko 730 mg kalijuma, što je 16% preporučene dnevne doze.

Jagode , maline i kupine
100 grama kupina sadrži oko 160 mg kalijuma, 100 grama jagoda sadrži oko 155 mg kalijuma, a 100 grama malina sadrži 150 mg kalijuma, što je svejedno 3% preporučene dnevne doze.

Grejp :
100 grama sirovog crvenog grejpa sadrži oko 150 mg kalijuma, što je 3% od preporučene dnevne doze.

Limun :
100 grama limuna bez kore sadrži oko 135 mg kalijuma, što je 3% preporučene dnevne doze.

Ananas :
100 grama sirovog ananasa sadrži oko 110 mg kalijuma, što je 2% od preporučene dnevne doze.

Lubenica :
100 grama lubenice sadrži oko 110 mg kalijuma, što je 2% od preporučene dnevne doze.

Jabuke  i kruške :
100 grama sirove kore jabuke sadrži oko 105-110 mg kalijuma, a u 100 grama sirovih krušaka, opet neoguljenih, ima oko 115 mg kalijuma, što je u oba slučaja 2% preporučene dnevne doze.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Iznenađenje! Mineralna voda je opasna ako ...

Ljeti mnogi ljudi nose sa sobom bocu vode u šetnju kako bi izbjegli dehidraciju. Ovo je važno, ali u isto vrijeme postoje ozbiljni rizici po zdravlje. Mineralna voda je vrlo korisna, ali može nanijeti i ozbiljnu štetu ako se koristi nepravilno, kaže nutricionist Sergej Oblozhko. Činjenica je da se mineralna voda može koristiti kao stolna voda, a ponekad je i terapeutska i koristi se kao lijek. A to su potpuno različite stvari. Stonu vodu možete piti koliko god želite, dok mineralna voda ima ograničenja - može imati sastav vrlo zasićen solima. Zloupotreba takve mineralne vode , umjesto koristi, prijeti da nanese štetu. Ravnoteža vode i soli može biti poremećena. Nova metoda za mršavljenje bez dijete Hleb bez glutena sa kokosovim brašnom BOLNIČKA VMA DIJETA SKIDA IZMEĐU 7 I 15 KILOGRAMA ZA 2 NEDELJE - EVO ŠTA TAČNO MORATE DA JEDETE Prema nutricionistu, mineralna voda pomaže ugasiti žeđ, jer popunjava nedostatak elektrolita, ali je ne treba piti cijelo vrijeme - već je samo dodana režim

7 namirnica na kojima će štitna žlezda da radi kao sat

Štitna žlezda je jedan od najvažnijih organa, njena neispravnost odmah utiče na zdravlje ljudi. Problemi sa štitnom utiču na rast i razvoj tijela, rad mozga, srca i druge fiziološke procese. štitna žlezda Za sprečavanje bolesti i poboljšanje rada štitne žlezde uopšte, važno je pravilno jesti. Naime, u svoju prehranu uvrstite one proizvode koji ovom tijelu pružaju sve potrebne vitamine, elemente u tragovima i aminokiseline. Korisni proizvodi za štitnu žlezdu Jabuke Njihovim korištenjem štitite štitnjaču od stvaranja stanica raka. Uz to, važno je jesti cijelo voće, barem povremeno, tj. S korom i sjemenkama. Posebno su vrijedne sjemenke jabuke koje sadrže i do 15% masnog ulja i joda, kao i vitamin B17 (pruža prevenciju protiv raka).   Rajska jabuka Persimmon sadrži jod, kao i magnezijum, natrijum, gvožđe, vitamine A, C i P. Jod je uključen u sintezu štitne žlijezde, utječe na metabolizam. Zato, što češće, koristite deserte od njih Morske alge Pored velike količine joda, sadrže oko 40 vita

Zašto bismo trebali piti vodu iz kuvanog krompira?

Voda u kojoj se kuvao krompir ne odbacuje se, već se koristi za liječenje različitih bolesti: poput prehlade. Korištenje "vode iz kuvanog krompira" potvrđuje moderna nauka. Znanstvenici s Njemačkog instituta za prehranu vodu od krompira nazivaju Hipokratovim odvarom i smatraju je univerzalnim lijekom. Dakle, " voda od krompira " savršeno uklanja toksine iz tijela i čisti crijeva od sluzi, pomaže u ublažavanju simptoma artritisa. Redovita upotreba krompirove vode pomaže u normalizaciji krvnog pritiska, a kad ste prehlađeni, treba se njome pariti preko peškira. Nova metoda za mršavljenje bez dijete NAJUKUSNIJA ČOKOLADNA TORTA AUTOFAGIJA, RAK I MITOHONDRIJSKO ( ENZIMSKO METABOLIČKA ) TERAPIJA Istina, da bi se sačuvale sve hranjive sastojke u krompirovoj vodi , ona mora biti pravilno pripremljena. Guliti krompir prije kuhanja nije potrebno, jer kora sadrži do 50% ukupne količine vitamina. Krompir treba dobro oprati i uroniti u kipuću vodu . Ove tajne pomoći će vam da

Trebate isprobati: 7 učinkovitih načina za borbu protiv bora

Bore se mogu pojaviti već u 25. godini života. Oni su neugodna stvar, ali ne možete pobijediti vrijeme i njih. Prije ili kasnije bore će vam obilježiti lice, nagovještavajući vaše godine. Ali, naravno, svaka žena bi željela što više odgoditi ovaj trenutak. Nudimo vam da se upoznate sa 7 načina koji daju dobar efekt u borbi protiv vremena. "Čarobna" krema U modernom svijetu krema protiv bora postoji mnogo. Vrlo su udobni i imaju dobar efekat. Sva njihova "magična" svojstva redovno se koriste. Ali kada birate kremu, trebala bi biti takva da odgovara vašem tipu kože i vašim godinama. Rezultat će biti vidljiv nakon 2 tjedna ako se krema redovito nanosi. Baš kao što redovno perete zube, trebali biste paziti i na svoje lice. Gimnastika Postoji niz vježbi za mišiće lica i ove vježbe mogu učiniti čuda. Ali ne biste se trebali zanositi ovim, jer možete pretjerati i dobiti bore zbog izraza lica koje napravite. Ispravnim setom vježbi mišići lica će se ojačati, tonus kože će se

Prof .: Jurij Marakhovski: Skrivena netolerancija na gluten čini vas bolesnima

Bjeloruski profesor Jurij Marakhovski već godinama proučava bolesti gastrointestinalnog trakta, a već 15 godina predvodi poslijediplomsko obrazovanje na Odjelu za gastroenterologiju i ishranu na Bjeloruskoj medicinskoj akademiji. Pogledajte najzanimljivije iz prevedenog intervjua s prof. Marakhovskim. - Prof.  Marahovski, je li gluten zaista toliko opasan koliko zvuči ili je to neka vrsta fada? - Gluten se nalazi u žitaricama. Najviše je u pšenici, raži, ječmu i znatno manje - u zobi. Učestalost intolerancije na gluten u Europi u prosjeku varira od 1 do 1,5%. Glavni problem je što je gluten prepoznat kao strana komponenta, slična virusu, što rezultira imunološkom reakcijom u tijelu. Ovo počinje u djetinjstvu, pri čemu su najizraženije promjene događale se u određenoj dobi: kod nekih oko 15, kod drugih - oko 30. godine. Ova stalna reakcija u tijelu mijenja mnoge stvari, uključujući je takođe faktor rizika za rak. Pogođena su crijeva, pa ovaj nenormalan imuni odgovor utječe i na druge or

Povrće sa najmanje šećera

Korisna lista povrća sa malo ugljenih hidrata, odn. šećera. Ugljikohidrati su velika skupina organskih supstanci koje u živim organizmima obavljaju važne biološke funkcije. Sastoje se od ugljika, vodonika i kisika. Povrće sa najmanje šećera Ugljikohidrati su glavni dio prehrane životinja, kao i pretežna komponenta suve tvari živih organizama - oko 80% u biljkama i 20% u životinjama i ljudima. Ugljikohidrati uključuju supstance glukozu, škrob, glikogen, celulozu, hitin i druge, uklj. šećeri. Ugljikohidrati se mogu podijeliti u četiri skupine: monosaharidi (glukoza, fruktoza, riboza, askorbinska kiselina, poznata kao vitamin C, galakturonska kiselina, iduronska kiselina, glukuronska kiselina, glicerinska kiselina itd.), Disaharidi (saharoza, lahal, trehaloza itd.), oligosaharidi (koji sadrže od 3 do 10 ostataka monosaharida) i polisaharidi (celuloza, glikogen, kinin, petkin, itd.). Iako se monosaharidi ne mogu hidrolizirati, drugi pripadnici ove hemijske klase hidroliziraju se do jednost

Bol u peti - šta treba da znate?

Lokacija izgleda beznačajno, ali u stvari bol u peti ponekad može biti toliko jak da sprečava hodanje. Šta trebate znati o bolu u peti? Bol u peti Plantarni fasciitis Iza ovih misterioznih riječi krije se jedna od najčešćih bolesti u sportu, koju karakterizira bol u donjoj peti. Do njega se može doći pretjeranim opterećenjem ili istezanjem plantarne fascije, dugotrajnim stajanjem ili hodanjem, naglim povećanjem tjelesne težine, naglim povećanjem tjelesne težine za vrijeme vježbanja ili oštrim prijelazom iz odmora u intenzivnu fizičku aktivnost (poput nagli pokret nakon povrede koljena, na primjer). Plantarni fasciitis povezan je s upalnim i degenerativnim promjenama na području makule. Plantarna fascija je vezivno tkivo napravljeno od kolagena. Proteže se od pete do baze nožnih prstiju, nije posebno rastezljiva i uz veći mehanički stres mogu nastati mikro suze, degeneracija i upale. Glavni simptom bolesti je bol u donjoj unutrašnjoj strani pete. Nakon toga, bol se može proširiti i na v